· Kvalitní nože
Nemusíte jich hned mít patnáct. Stačí, ab byly kvalitní, a klidně vám stačí čtyři základní: jeden na chleba a pečivo, jeden na maso, jeden na ovoce, zeleninu a bylinky a jeden na drobné krájení. Ideálně byste měli mít jeden velký nůž, sekáček nebo podobně velký nůž s velkou plochou. Využijete ho při vaření i v sebeobraně, pokud dojde k útoku na vaši osobu.
Kvalitní prkénka na krájení
Nejenom kvůli ochraně kuchyňské linky byste měli mít několik prkének. Nejlepší jsou skleněná prkénka, protože na nich nezůstávají nečistoty. Ale také ta dřevěná jsou dobrá, pokud na nich krájíte jenom maso a všechno potom dobře umyjete, nejlépe šťávou z čerstvého citronu a solí.
· Ale pamatujte na to, že skleněné podložky a prkénka tupí nože.
· Dřevo je zase nutné často a velmi intenzivně mýt.
· Plastová prkénka jsou dobrým řešením, ideálně byste ale měli používat různá prkénka na maso a různá na ovoce a zeleninu nebo pečivo. Také byste měli prkénka časem vyhodit a koupit nová.
Pánve, hrnce, kastroly, pekáče
Měli byste doma mít několik různých hrnců a kastrolů různé velikosti. Jedná se o poměrně drahou záležitost, ale nebudete litovat. Pánve by měly být teflonové a měli byste mít alespoň dvě. Hrnce byste měli mít dle uvážení alespoň tři různé velikosti, kastroly (tedy nízké hrnce) také alespoň tři. Nezapomeňte na zapékací mísy, plechy a alespoň jeden pekáč na maso, do kterého se vám vleze alespoň jedno celé kuře.
Škrabky – Jedna na brambory a jedna na zeleninu, jako je například okurka nebo mrkev.
Vařečky – Něčím míchat musíte. Vařeček byste měli mít několik. Stejně jaké prkénka je ale musíte často mýt a také byste je měli jednou za čas vyměnit za nová.
Stěrka, metla a mašlovačka
Zvlášť pokud rádi a často pečete, tyto věci se vám budou nesmírně hodit. Všechno by mělo být silikonové, aby déle vydrželo.
Struhadlo
Základ všeho vaření. Na struhadlo nesmíte zapomenout. Ideální je to klasické, čtyřhranné pro různé druhy strouhání.